Doğru Anahtar Kelime Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğru Anahtar Kelime Seçimi Nasıl Yapılır?

26 Kasım 2020 Perşembe
ETİKETLER : #ANAHTAR KELIME
Anahtar kelime araştırmasının dijital pazarlamadaki rolü oldukça önemlidir. Anahtar kelime en sade şekliyle; bir olguyu arama motorlarında arattığınız zaman, bu olguyu barındıran sayfayı bulmanızı sağlar. Yani arama terimi ile sayfa arasında bir bağ kurar. Dijital pazarlamada anahtar kelime araştırmasından yararlanma sebebi, insanların neleri aradıklarına dair içerik fikirleri sağlamaktır. Hatta web sitelere uygulanan SEO optimizasyonunun çıkış noktası da budur.

 Web siteniz için anahtar kelimeler ne kadar önemli olsa da tek başına yeterli değildir ve bu yüzden “doğru” anahtar kelimeleri seçerek, SEO bütünlüğünü sağlamak gerekir. Örneğin; bir içerik oluşturmak istiyorsunuz. Sadece seçtiğiniz anahtar kelimeyi kaç kez kullandığınıza ya da bu anahtar kelimeleri iyi sıralamaya yönelik bir içerik oluşturmaya çalışıyorsanız, yanlış yöndesiniz demek.

Çünkü anahtar kelimelerin miktarından ziyade, içeriğinizin bu anahtar kelime öbeğini arayan kişilerin sorularını yanıtlaması, konuyla bağlantılı, açıklayıcı ve bilgi verici olması gerekir. Bu sayede anahtar kelime yoluyla size ulaşan bir okuyucuya yarar sağlamış olacağınız gibi onun vaktini boşa harcamamış, Google tarafından da alakasız içerik olarak tanımlamamış olursunuz.

Web Sitenizle Alakalı Konuları Not Alın

Öncelikle web sitenizle alakalı ve alanınız için önemli olan konuları listeleyin. Ardından aklınıza gelen iyi fikirleri içeren bu listeyi biraz daha daraltıp, özelleştirmek gerekiyor. Mesela siz kullanıcıların yerinde olsaydınız, aradığınız sektörde hizmet sunan işletmelere ulaşmak için hangi soruyu sorar veya hangi kelimelerle arama yapardınız?

Sektörünüzle ilgili sık kullanılan tabirleri düşünüp, bu ifadeleri de listenize ekleyebilirsiniz. Anahtar kelime araştırması yaparken unutmamanız gereken noktalardan biri de anahtar kelime zorluğu ve rekabetidir. Bu ikiliye dikkat ederek daha zayıf anahtar kelimeleri bulmak ve elemek için bazı anahtar kelime planlayıcılardan destek alabilirsiniz. Anahtar kelime planlayıcılar sayesinde listenizdeki en iyi anahtar kelimeleri belirlemenizi kolaylaştıracak verileri sağlayabilirsiniz.

Anahtar Kelimeleri Detaylandırın

Anahtar kelimelerinizi detaylandırmak için ilk uygulayacağınız adım, listenize günlük konuşma dilinde kullanılan yani daha doğal sorguları eklemek olmalı. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler olarak adlandırılan bu sorguların arama sayısı daha az olsa da çoğunlukla sıralaması daha kolaydır. Ayrıca önemli bir nokta ise uzun kuyruklu anahtar kelimelerden elde edilecek trafiğin, dönüşüm sağlama olasılığının çok daha yüksek olmasıdır.

Daha açıklayıcı olması adına bir örnek verip “pizza” ve “Etiler’deki pizza restoranları” anahtar kelimelerini karşılaştıralım. “Pizza” gibi genel bir arama ifadesi için arama yapan bir kullanıcının bu hizmetten yararlanma ihtimali daha düşükken, “Etiler’deki pizza restoranları”  gibi spesifik bir arama yapan kullanıcının dönüşüm sağlama ihtimali çok daha yüksektir.

Anahtar Kelime Planlayıcılarından Yararlanın

En iyi anahtar kelimeleri belirlemenizi kolaylaştıracak veriler sağlamak için Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı gibi bazı planlama araçlarından yararlanabilirsiniz. Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcının en bilinen araç olmasının sebeplerinden biri, yalnızca reklam için kullanılmaması ve SEO stratejiniz için en iyi anahtar kelimeleri seçmeye de yardımcı olmasıdır. Bu tür planlayıcılara bir anahtar kelime girip sonuçlara baktığınızda ilk olarak Google'ın söz konusu anahtar kelimeye ilişkin trafik tahminini ve arama hacmini görürsünüz.

Ek olarak Google Trends üzerinden kelimelerinizin ne kadar arandığını ya da size uygun olup olmadığını kontrol edebilir ve rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz. Bu analizleri yapabileceğiniz başka uygulamalar ve eklentiler de var, onlardan da yararlanabilirsiniz. Tüm bu adımları uygulayıp, doğru anahtar kelime seçimleri yaptığınızda artık içerik oluşturmaya hazırsınız demek!

Popüler Blog Gönderileri